Guardonats Premis Abacus
En aquest any que en fan set de Premis Abacus els guardonats han estat l'Escola de Pràctiques I, Òmnium Cultural i l'economista i activista Arcadi Oliveres, en les categories d'Educació, Cultura i Cooperativisme, respectivament. Aquests són els perquès.


Escola La Bressola
Escola La Bressola
Premi Abacus Educació
L'Escola de Pràctiques I

Amb 166 anys d'història, l'Escola de Pràctiques I de Lleida s'ha caracteritzat per un model educatiu pluralista, participatiu i actiu, que aposta per la llengua i la cultura catalanes. El Premi Educació d'aquest 2011 vol reconèixer la tasca de l'escola i els i les mestres per educar els alumnes en valors com la llibertat, el respecte i la solidaritat. Un camí basat en un model educatiu innovador que emfatitza la importància de les llengües com a eix vertebrador dels coneixements; l'ús de les noves tecnologies i l'educació emocional.

Àngels Saldaña, cap d'estudis de l'Escola de Pràctiques I, descriu la tasca del centre: «Volem treballar i educar els nens i nenes per viure en una democràcia. A més, vivim en una societat pluralista on els nens necessiten d'una educació emocional que els permeti ser respectuosos amb els altres i amb ells mateixos».

En recollir el Premi, Marisol Elvira, directora del centre, va voler compartir-lo «amb tots els qui al llarg de 166 anys han fet de l'Escola de Pràctiques I el que és avui. Nosaltres seguirem treballant per tal que en un futur se'ns pugui recordar des de l'elogi».

Plataforma per la Llengua
Plataforma per la Llengua
Premi Abacus Cultura
Òmnium Cultural

Nascuda el 1961, amb una llengua i cultura censurades per la dictadura franquista, els 50 anys de vida que enguany compleix Òmnium Cultural han constituït una tasca fermament compromesa per la defensa i promoció de la llengua i cultura catalanes i la identitat nacional de Catalunya. Avui, el seu compromís és triple, la independència cultural, la independència fiscal i l'impuls radical del dret a decidir el nostre propi futur com a país.

Vicent Sanchis, vicepresident d'Òmnium Cultural, va rebre el guardó tot afirmant que des d'Òmnium Cultural «sempre hem mirat a Abacus i l'ONCE com a cooperativa i organització models i creiem que en moments com el present són aquests models d'empresa els que ens permetran sortir endavant».

El Premi Abacus Cultura 2011 ha volgut destacar la trajectòria de l'entitat, que ja compta amb 23.000 socis i 27 seus territorials, i una tasca que ha sabut incloure els nouvinguts al país i percebre la seva importància en la construcció de Catalunya. Així ho resumeix Muriel Casals, presidenta d'Òmnium Cultural: «El futur de la nostra llengua i cultura passen, en gran mesura, per l'actitud que prenguin els immigrants. Si la població immigrada s'incorpora plenament com a ciutadans i ciutadanes catalanes, amb tots els drets i tots els deures, guanyarem en cohesió social i serem tots iguals».

c1
c1
Premi Abacus Cooperativisme
Arcadi Oliveres

Economista i activista de llarg recorregut, Arcadi Oliveres ha dedicat tota una vida a la defensa dels drets humans, la pau i la justícia social. En moments de crisi i incertesa com el present, el Premi Abacus d'aquesta edició, en la categoria Cooperativisme, celebra una trajectòria exemplar i unes reflexions, idees i aportacions que han propiciat la difusió i el coneixement de formes d'economia social i alternatives al model de pensament únic. En l'acte de lliurament dels Premis, Arcadi Oliveres va emfatitzar «el paper del cooperativisme com a model que pot donar resposta a les necessitats d'ocupació» i va destacar el compromís d'Abacus en els àmbits de l'educació i la cultura.

Arcadi Oliveres ha denunciat amb insistència l'absurditat de la despesa militar, els exèrcits i les guerres, així com les injustes relacions econòmiques entre el Nord i el Sud i el funcionament del sistema capitalista. «A mesura que he anat estudiant he arribat a la conclusió que els exèrcits són una institució que tenen una única missió: ajudar els rics contra els pobres i prou. Així que no els puc apreciar de cap manera i tot el que puc fer és denunciar la seva despesa, la malignitat de les armes, l'estupidesa dels serveis militars...», afirma Oliveres.