Candidatures per la categoria d'educació

Escola Joan XXIII (L'Hospitalet de Llobregat)
Escola Joan XXIII (L'Hospitalet de Llobregat)
Escola Joan XXIII (L'Hospitalet de Llobregat)
El Centre d'Estudis Joan XXIII, fundat l'any 1968 pel jesuïta Josep Ituarte i Mata, juntament amb altres jesuïtes i seglars té com a objectiu promoure una formació innovadora, compromesa i personalitzada, atenent a les demandes de l'entorn i a criteris de promoció social i igualtat.

Més informació

Des dels inicis l'objectiu del centre ha estat donar una resposta educativa basada en l'acolliment, el coneixement i l'acompanyament de les persones amb el propòsit que adquireixin els aprenentatges adequats per esdevenir persones equilibrades, responsables, competents i solidàries.

L'escola no s'entén sense la referència al barri que l'envolta i als temps en què va néixer, quan va esdevenir un local social de trobada i de reunió per a una població acabada d'arribar a Catalunya.

L'escola és un centre d'inspiració cristiana fortament compromès amb la realitat social del seu entorn territorial, un instrument al servei d'aquest entorn que facilita la seva inserció a la realitat cultural catalana. El seu ideari es concreta en una formació acadèmica, personal, social i cristina, quatre dimensions que tenen per objectiu aprendre a aprendre, a ser, a conviure i a cultivar la vida interior.

Motiu de la candidatura:
Per una educació innovadora i compromesa que ha mantingut un compromís ferm amb l'entorn i ha treballat per la inserció de la gent del barri a la realitat cultural catalana.

Entrevista a Carme Castelltort, directora de l'Escola Joan XXIII
L'Auditori: Educa
L'Auditori: Educa
L'Auditori: Educa
El Servei Educatiu de L'Auditori va començar a oferir actuacions l'octubre del 2000 a partir d'un projecte elaborat per representants del propi Auditori, de l'Institut d'Educació de l'Ajuntament de Barcelona i del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya.

Més informació

El Servei Educatiu de L'Auditori es denomina "l'Espai de la Música" i té com a missió el ser un centre pilot pel que fa a la creació, difusió, aprofundiment i coordinació de l'educació i cultura musical en tots els àmbits de la societat catalana i un veritable element dinamitzador del teixit educatiu musical català. Aquest Servei Educatiu vetlla per totes les dimensions que ha de tenir el fet musical en la nostra societat.

En grups escolars assisteixen més de 100.000 infants i joves i uns 4.000 professors a l'any.

  • És un nucli coordinador i dinamitzador de tot el referent a educació musical a Catalunya.
  • Promou, incita i acompanya la reflexió, la renovació i el canvi.
  • Apropa i normalitza la relació entre el públic i la música.
  • Dissenya concerts i activitats que faciliten el gaudi de l'audició en directe a totes les persones que hi assisteixin, siguin infants, joves o adultes, i tinguin o no cultura i coneixements musicals.

Motiu de la candidatura:
Perquè L'Auditori, amb aquest projecte, realitza una tasca educativa i divulgativa des de l'experimentació de 'fer música' des dels escenaris per apropar el 'fet musical' a la societat.

Entrevista a Assumpció Malagarriga, directora de L'Auditori: Educa
Escola de Pràctiques I (Lleida)
Escola de Pràctiques I (Lleida)
Escola de Pràctiques I (Lleida)
L'Escola de Pràctiques I va néixer a Lleida l'any 1845 i ha treballat per un model educatiu basat en una escola pluralista, catalana, aconfessional, activa, no sexista i participativa.Més informació

Des de l'escola de Pràctiques I es vol educar els alumnes en els valors democràtics de llibertat, respecte i solidaritat, fent de l'escola un espai on es porti a terme una gestió participativa i transparent, afavorint la participació de pares i mares en el procés educatiu dels seus fills o filles. L'objectiu és potenciar el màxim possible la relació entre els pares/mares i el professorat a fi de programar i realitzar conjuntament tot un seguit d'activitats educatives.

En el seu ideari l'escola es defineix com a catalana, entesa en el seu compromís per potenciar la llengua i cultura catalanes, tot vetllant pel coneixement i respecte d'altres cultures. L'objectiu és treballar per un ensenyament actiu que desenvolupi la iniciativa i la creativitat, on cap alumne/a ni professor/a serà discriminat per raons religioses i fomentant un treball educatiu per a la igualtat.

Motiu de la candidatura:
Per 166 anys de compromís amb un model educatiu pluralista, participatiu i actiu, que aposta per la llengua i cultura catalanes.

Entrevista a Àngels Saldaña, cap d'estudis de l'Escola de Pràctiques ICandidatures per la categoria de cultura

Editorial Bromera
Editorial Bromera
Editorial Bromera
L'Editorial Bromera, fundada per Josep Gregori, és l'insigne de l'edició valenciana, que enguany arriba als 25 anys d'edat, amb tres segells: edicions Bromera; Algar Editorial (dedicada a l'edició en castellà) i AnimaLlibres.


Més informació

Edicions Bromera ha esdevingut un referent en el món editorial valencià, amb un catàleg plural que combina l'experiència de 25 anys de treball en el sector amb el dinamisme d'un equip jove que aposta per la innovació i l'ús de les últimes tecnologies en benefici del mon del llibre i la lectura. L'objectiu de l'editorial és posar a l'abast dels lectors obres literàries de qualitat que fomentin el plaer per la lectura, a través d'un catàleg plural que inclou més d'un miler de títols de gèneres molt diversos i adreçats a totes les edats, on hi ha espai per escrits originalment en valencià i també traduccions a aquesta llengua, tant d'autors clàssics i contemporanis com del país i estrangers.

Fruit del compromís d'editorial Bromera amb la lectura i la llengua valenciana es va crear la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura, una iniciativa que pretén capgirar els baixos índexs de lectura de la societat valenciana i els números que indiquen que es tracta del territori amb llengua pròpia que menys llibres adquireix i llegeix en el seu idioma.

Altres iniciatives del grup són la revista de literatura L'Illa i el suplement educatiu TXT, la creació d'una línea de llibres de text i materials, la web "Bromera Jove", així com l'organització i suport a diversos premis literaris.

Motiu de la candidatura:
Per una trajectòria compromesa amb el món de l'educació, la promoció del valencià i els valors culturals, ecològics i solidaris.

Entrevista a Josep Antoni Fluixà, mestre, escriptor i crític literari.
Director de la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura
Edicions 62
Edicions 62
Edicions 62
Edicions 62, nascuda el 23 d'abril de l'any que li dóna nom, va ser creada per Ramon Bastardes i Max Cahner amb l'objectiu de construir una editorial generalista, universal i moderna en llengua catalana.


Més informació

A punt d'arribar al 50è aniversari, Edicions 62 s'ha convertit en un referent del món editorial català, a través d'un catàleg de més de 4.000 títols que es caracteritza per la seva diversitat i riquesa. Edicions 62 ha estat pionera a Catalunya en la incorporació d'escriptors contemporanis de tots els camps i procedències, i ha promogut també, per mitjà de col·leccions específiques, la difusió dels clàssics universals de la literatura i del pensament i dels clàssics de la literatura catalana.

La dimensió conjunta d'Edicions 62 i els altres segells que formen Grup 62 ha treballat per reforçar la cultura catalana i difondre els grans escriptors de la nostra llengua, apostant per llibres que, sigui quin sigui el gènere, l'època o la llengua en què van ser escrits, puguin contribuir a fer créixer el nombre de lectors en català.

Motiu de la candidatura:
Per una tasca de quasi cinc dècades en el foment i difusió de la literatura catalana i en català.

Entrevista a Josep Maria Castellet, president de Grup 62
Òmnium Cultural
Òmnium Cultural
Òmnium Cultural
Òmnium Cultural es va fundar l'any 1961 amb l'objectiu de treballar per a la promoció i la normalització de la llengua catalana, la cultura i la identitat nacional de Catalunya.Més informació

Òmnium va néixer oficialment l'11 de juliol de 1961 amb l'objectiu de protegir i de promocionar la cultura catalana. L'entitat es va crear en un moment històric on la cultura catalana es trobava censurada i perseguida per la dictadura franquista i per tant era una necessitat nacional recuperar-la i mantenir-la. Malgrat l'escorcoll i suspensió de les seves activitats l'any 1963, Òmnium va continuar amb el seu compromís cultural en la clandestinitat fins a l'any 1967, quan va aconseguir de nou la legalització.

Enguany ha celebrat els 50 anys de vida i, en paraules de la seva presidenta, Muriel Casals, l'entitat manté un triple compromís que és "la independència cultural, la independència fiscal i impulsar radicalment el dret a decidir el nostre propi futur".

Òmnium Cultural compta amb 23.000 socis i 27 seus territorials, agrupades en 10 demarcacions per tot el territori. Amb la Federació Llull (Acció Cultural del País Valencià i l'Obra Cultural Balear), l'entitat coordina les seves accions portades a terme en el marc dels Països Catalans.

L'entitat es posiciona davant les qüestions d'actualitat que tenen transcendència o afecten la societat catalana i d'entre les seves activitats destaquen les campanyes de sensibilització, projectes dirigits a la població nouvinguda per posar al seu abast la realitat cultural i nacional de Catalunya, serveis jurídics i lingüístics, l'edició de materials didàctics, iniciatives en l'àmbit de la musica i l'espectacle, etc.

Motiu de la candidatura:
Per la seva tasca de defensa i promoció de la llengua i cultura catalanes i la identitat nacional de Catalunya. I pels seus 50 anys d'existència.

Entrevista a Muriel Casals, presidenta d'Òmnium CulturalCandidatures per la categoria de Cooperativisme

Arcadi Oliveres
Arcadi Oliveres
Arcadi Oliveres
Economista català i reconegut activista, Arcadi Oliveres ha dedicat la seva vida a la defensa dels drets humans, la pau i la justícia social, denunciant les injustes relacions econòmiques entre el Nord i el Sud i el funcionament del sistema capitalista.


Més informació

Nascut a Barcelona l'any 1945, la seva carrera ha estat marcada per una militància activa i compromesa des de la joventut, tant en la defensa de la democràcia i les llibertats polítiques com en la promoció dels drets humans i la pau. L'any 1981 va comentar a militar en l'organització Justícia i Pau, entitat cristiana de la diòcesi de Barcelona de la qual n'és l'actual president des del 2001.

Expert en les relacions Nord – Sud, el comerç internacional, el deute extern i l'economia de defensa, el seu activisme en els darrers anys s'ha incrementat de forma exponencial. A més d'impulsar el treball de les organitzacions que presideix, molt particularment Justícia i Pau, participa freqüentment en conferències, intervencions a mitjans, tertúlies, etc., activitat que compagina amb la docència com a professor del Departament d'Economia Aplicada de la UAB i professor de diversos doctorats, màsters o cursos de postgrau.

Arcadi Oliveres s'ha destacat especialment en la denúncia del deute extern dels països més pobres, en la denúncia del subdesenvolupament i de les injustes relacions econòmiques Nord-Sud, en qüestions de recerca i despesa militar i en l'exigència d'incrementar l'ajut al desenvolupament, entre d'altres. A més a més, va formar part en la primera gran campanya en favor del 0,7% (1981-82) i en la primera campanya en favor de l'Objecció Fiscal a la despesa militar. També ha participat activament en les mobilitzacions contra la primera guerra del Golf i la guerra de l'Iraq, en la gran campanya en favor de la cancel·lació del deute extern i recentment en el moviment dels indignats.

Ha estat col·laborador regular de les revistes Canigó i Serra d'Or i el Diari de la Pau, i ha participat en més de 60 llibres o publicacions, entre aquestes: Nord-sud, diagnòstic i perspectives (Barcelona, 1988); El ciclo armamentista en España (Barcelona, 2000); ¿Quién debe a quién? Deuda ecológica y deuda externa (Barcelona, 2003); Aldea global, justicia parcial (Barcelona 2003); Contra la fam i la guerra (Barcelona 2005); Un altre món (Barcelona 2006); El meu camí cap a la utopia (Barcelona 2008); ¡En qué mundo vivimos! (Barcelona 2009).

Motiu de la candidatura:
Per una vida dedicada a la justícia i la llibertat, per la seva implicació en totes les lluites a favor de la pau, els drets humans i la justícia social.

Entrevista a Arcadi Oliveres, economista i activista
APINDEP
APINDEP
APINDEP
APINDEP, cooperativa de consum, neix l'any 1993, però no és fins a l'abril de 1994 que es legalitza.
Més informació

Parteix de la inquietud d'un grup de pares que per separat duien la seva lluita per aconseguir la integració real dels seus fills, ja que des de l'administració, sovint les lleis no es compleixen, o cal reformar-les i/o introduir-ne de noves. D'altra banda, la societat, sovint per manca d'informació, es troba molt lluny de l'apropament real i solidari al món del discapacitat.

L'any 1993 i després de diferents intents d'avançar per separat, i de diverses trobades i reunions és crea l'associació amb la finalitat principal de fomentar la integració social, escolar i en el món laboral dels discapacitats, psíquics, físics i/o socials.

Apindep té l'objectiu de lluitar per la plena integració escolar, social i laboral de les persones amb discapacitat.

APINDEP, creu que la integració del col·lectiu de persones amb discapacitat té que ésser real i en tots els terrenys. Per això és imprescindible la participació de totes les parts de la societat en les activitats que desenvolupem.

Motiu de la candidatura:
Per la seva tasca adreçada a fer de la integració de les persones discapacitades un èxit de la societat.

Entrevista a Mercè Llaurador, presidenta d'APINDEP
La ciutat invisible
La ciutat invisible
La ciutat invisible
La Ciutat Invisible és un projecte cooperatiu i autogestionari que té per objectiu la recerca, creació i difusió de continguts crítics que impulsin processos de transformació política i social. Sants és el barri de Barcelona que acull aquesta Ciutat Invisible.


Més informació

L'objectiu de la cooperativa és construir alternatives laborals al treball precari que cada cop més s'imposa sota l'actual sistema econòmic. El projecte vol crear i difondre continguts crítics que permetin processos de transformació i desenvolupa la seva tasca, bàsicament, en dues direccions. D'una banda, la potenciació i la construcció de xarxes d'intercooperació vinculades amb l'economia solidària. I de l'altra, l'extensió de pràctiques polítiques autoorganitzades i autònomes de reapropiació de la política a nivell local.

El projecte té una forta vocació d'intervenció comunitària i aposta per la recerca i la intervenció social. També ofereix formació i assessorament cooperatiu. Entre els seus projectes destaca la llibreria de la Ciutat, que intenta seleccionar els materials que ajudin a nodrir una perspectiva crítica de la societat, i la seva feina en l'àrea del disseny gràfics i la il·lustració.

Motiu de la candidatura:
Per constituir un espai de creació i difusió des d'on impulsar transformacions socials i polítiques.

Entrevista a Hernán Córdoba, president de La Ciutat Invisible